Nyhed: Investering førte til flot, vigtig og Oscar-nomineret kortfilm


Investering førte til flot, vigtig og Oscar-nomineret kortfilm

For få uger siden blev dette års oscarnomineringer annonceret. Blandt dem var den dansk-grønlandske kortfilm “Ivalu”, som også er et godt eksempel på, hvor vigtigt det er at få matchet kreative projekter med de rette investorer.

Kim Magnusson er en af folkene bag kortfilmen “Ivalu”. Foto: Emma Ishøy

Af Johanne Faigh Larsen, presse- og kommunikationsmedarbejder VOLCANO

Ude i den grønlandske natur leder lillesøster Pipaluk efter sin storesøster Ivalu. Søsteren er forsvundet, og deres far er ligeglad.

Men det er Pipaluk ikke.

I korte træk er det plottet til den nyligt Oscar-nominerede kortfilm “Ivalu”. Filmen foregår i Grønland og er skabt sammen af danske og grønlandske filmfolk.

Ud over at være et eksempel på en af mange Oscar-nominerede danske kortfilm, er filmen også en succeshistorie i DCI-regi. Et frø til en investering i filmen blev nemlig sået til det allerførste DCI GO!-event i København i slutningen af 2021.

Til det event blev der nemlig skabt et muligt match mellem projekt og investor. Helt konkret mødte producenterne bag “Ivalu” og Gudbjørg og Ejnar Honorés Fond hinanden. Og det førte derefter til økonomisk støtte af filmen.

“Det var et idéelt forum til at kombinere finansieringsbehov med finansieringsmuligheder,” siger Jacob Hjulmand, der er administrerende direktør i Gudbjørg og Ejnar Honorés Fond.

Fond: Der var en åbenlys interesse i at støtte filmen

Men hvad motiverede personerne bag fonden til at støtte “Ivalu”?

For Jacob Hjulmand var det oplagt at støtte projektet, da Gudbjørg og Ejnar Honorés Fond længe har været involveret i lignende projekter:

“Fonden har nogle få fokusområder og ét af dem er udsatte børn. Vi har blandt andet gennem støtte til Det Nationale Sorgcenter stillet midler til rådigheder for en indsats til fordel for udsatte børn i Grønland,” siger Jacob Hjulmand.

Ud over at handle om en lillesøster, som leder efter en storesøster, sætter filmen nemlig også skarpt på nogle dominerende og tabubelagte problematikker i Grønland.

Og derfor var der en oplagt mulighed for at støtte, fortæller Jacob Hjulmand.

“Filmen handler netop om udsatte børn i Grønland, som er ofre for incest og misbrug. At bidrage til fokus på dette emne er vigtigt for at kunne hjælpe de udsatte børn og for at kunne gøre en indsats for at forebygge. Derfor var der en åbenlys interesse fra fonden i at støtte projektet,” siger Jacob Hjulmand og tilføjer:

“Filmen er ovenikøbet blevet flot både på billed- og lydsiden, og det er jo bare et plus.”

Oscar-nomineringer er ikke målet

Selve processen omkring at lave filmen har Jacob Hjulmand og fonden ikke været inde over. De har i stedet stået på sidelinjen og fulgt spændte med.

I samme periode har de også givet støtte til et andet filmprojekt i Rigsfællesskabet, nemlig Færøerne. Her udvikler Perlefilm en række undervisningsfilm for børn, som handler om at miste nære familiemedlemmer.

Men det er ikke muligheden for fremtidige priser og hæder, som motiverer Jacob Hjulmand til at støtte op om film og filmskabere:

“Det er flot, at ‘Ivalu’ er nomineret til en Oscar, og vi vil følge uddelingen spændt. Men det er ikke målet med fondens uddelinger, at der skal komme formelle udmærkelser ud af det,” siger han og uddyber: 

“Vi er optagede af at give vores ydmyge bidrag til en bedre verden – især for de udsatte børn.” 

Hvis du er nysgerrig på, om “Ivalu” får en Oscar, bliver spændingen udløst den 12. marts, hvor Oscaruddelingen løber af stablen. Filmen er instrueret af Anders Walter og Pipaluk Kreutzmann Jørgensen og produceret af Rebecca Pruzan og Kim Magnusson.

Næste
Næste

Blog: DCI GO! handler om at skabe forståelse og dele perspektiver på tværs